Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

2013: een belangrijk keerpunt

13 december 2012, VEB.net

Als we alles moeten geloven wat we lezen is het kommer en kwel in de wereld. Maar geloven wat je leest moet een belegger nu juist niet doen. Hij moet zelf analyseren en vervolgens conclusies trekken. En die conclusies geven aanleiding om voorbereidingen te treffen voor herstellende aandelenbeurzen en dalende obligatiekoersen, betoogt Victor Zwart. 

Wat er dagelijks in de pers verschijnt, wordt opgesteld door verslaggevers. Zij brengen verslag uit van wat zij vernemen van experts. Op maandag wordt er positief geschreven en op dinsdag wordt over hetzelfde onderwerp negatief gerapporteerd. Voor de verslaggever is de (koers van de) inhoud irrelevant; uitsluitend het nieuwselement telt. Met het grote media-aanbod wordt het beleggers niet gemakkelijk gemaakt om een eigen gefundeerde visie te hebben. Stijgende en dalende aandelenbeurzen zijn een kwestie van sentiment. Op korte termijn wordt dit sentiment vooral bepaald door het dagelijkse nieuws c.q. de meest recente ontwikkelingen. Op de langere termijn wordt de richting van de aandelenbeurs (gelukkig) nog altijd bepaald door (bedrijfs)economische ontwikkelingen; in het bijzonder de verwachtingen spelen hierbij een grote rol.

Zoektocht

Een goede belegger is primair op zoek naar signalen die een wijziging van het huidige economische klimaat kunnen inluiden. Op basis van een groeiend aantal positieve of negatieve signalen, kan vervolgens besloten worden om bijvoorbeeld de aandelenweging in een portefeuille aan te passen. Momenteel bevinden wij ons in een door negatief nieuws geteisterde periode. Op zich niet verwonderlijk aangezien zowel Japan als de eurozone in een recessie zitten. Daarbij kent de laatstgenoemde regio een (nog altijd) oplopende werkloosheid, wat het vertrouwen sterk ondermijnt. Diverse indicatoren waaronder de industriële productie en de detailhandelsverkopen laten hierbij een negatieve groei zien. In Brazilië, de grootste economie van Latijns Amerika, liep de economische groei inmiddels terug tot praktisch nul procent. Kortom, overwegend slecht nieuws dus. Door consistent en gedisciplineerd de wereldwijde macro-economische ontwikkelingen te analyseren, ziet men echter een toenemend aantal positieve signalen. Zo wordt in 2013 voor Brazilië gerekend op bijna 4 procent groei. Verder zien wij in de Verenigde Staten en China, samen goed voor een derde van de wereldeconomie, steeds meer indicatoren die een positief beeld geven. In de Verenigde Staten komen positieve signalen van de woningverkopen en de consistente toename van het aantal kredieten. Nog veel belangrijker is dat (hierdoor) het consumentenvertrouwen voor het eerst in bijna vijf jaar een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. In de wetenschap dat de Amerikaanse economie voor 70 procent bestaat uit consumentenbestedingen, is dit een zeer belangrijke ontwikkeling. De beurzen hebben dit positieve nieuws nog niet ingeprijsd. Zelfs de goed presterende DAX en S&P500 bewegen zijwaarts respectievelijk neerwaarts. Andere beurzen zijn gedaald naar aanleiding van de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal, hoewel deze vooralsnog meevallen. Maar bij verdere toename van positieve signalen, moet er een moment komen dat de beurzen weer gaan stijgen. En dit moment komt zeer waarschijnlijk in 2013.

Voorzorg

Omdat niemand weet wanneer dit omslagpunt precies zal plaatsvinden, dienen beleggers er in fases voor te zorgen dat hun portefeuilles klaar zijn om optimaal te profiteren van het komende herstel. De huidige lagere aandelenkoersen vormen daarbij een mooie eerste koopkans.

Houdt hierbij ook rekening met een mogelijke verkoopgolf van obligaties, beleggers (en pensioenfondsen) hebben er schoon genoeg van dat hun rendement op veilige obligaties niet eens de inflatie goedmaakt.

Om te anticiperen op een mogelijk herstel van de aandelenmarkten is lef en daadkracht nodig. Wie belegt via een vermogensbeheerder doet er goed aan deze te vragen naar de beslissingsmomenten en de resultaten uit de afgelopen tien jaar. Deze kunnen indicatie geven of er überhaupt wel beslissingen te verwachten zijn.


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie