Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Aandelen: koopwaardig of beter winst nemen?

19 juni 2015, Wealtheon

De laatste maanden wordt vaak de vraag gesteld of het nog wel zin heeft om te beleggen in aandelen of obligaties. Met een mogelijke Grexit voor de deur krijgen we wellicht een beurscorrectie. Met stijgende rente leveren obligaties nog minder of helemaal niets meer op. Maar er is geen echt alternatief! De nervositeit onder beleggers neemt duidelijk toe. Tijd om beleggers die op het buikgevoel afgaan, een meer fundamentele analyse mee te geven.

Momenteel zijn wij ‘neutraal’ op aandelen. Dit is gevolg van vele economische indicatoren die niet langer een stijgend patroon laten zien maar meer zijwaarts of zelfs neerwaarts bewegen. De Morgan Stanley wereld aandelen index beweegt de laatste maanden eveneens zijwaarts, hetgeen aangeeft dat beleggers – na 2 ½ mooie beursjaren – momenteel een meer afwachtende attitude aannemen. De reden hiervoor ligt ongetwijfeld bij de nog immer matige economische cijfers op wereldniveau, de onrust rondom Griekenland, de onzekerheid omtrent de (bedrijfs)economische cijfers over het tweede kwartaal 2015 welke begin juli gepubliceerd zullen worden en het simpele feit dat gedurende de zomerperiode er minder gehandeld wordt in aandelen (lagere beursvolumes) met een hogere gemiddelde beursvolatiliteit als gevolg.

U heeft het zeker al vaak gelezen of gehoord, maar de nog altijd historisch lage renteniveaus in de eurozone – en zelfs in de USA – zorgen ervoor dat de verwachte rendementen op aandelen hoger zullen zijn dan op obligaties of spaarrekeningen. Dit zal nog wel een tijd zo blijven, totdat de renteniveaus weer stijgen richting 4%. Voeg hierbij het ingezette economische herstel in de eurozone en Japan, de stabiele groei in USA en India en de nog altijd aantrekkelijke groei in China dan is het hoopvol gestemd voor 2/3 van de wereldeconomie, dus ook voor aandelen. Indien deze elementen ertoe leiden dat de bedrijfswinsten weer gaan groeien dan zal de waardering van aandelen weer dalen, waardoor van een eventuele overwaardering van aandelen geen sprake meer is.

Veel beleggers zijn momenteel angstig dat er weer een serieuze terugval van de aandelenkoersen nadert met grote verliezen als gevolg. De reden hiervoor is simpel: in het verleden verkochten (de beheerders van) deze beleggers geen aandelen om de portefeuille te beschermen, waarom zouden ze dit nu dan ineens wel doen. De ervaring leert dat de strategie, om in mindere tijden ook daadwerkelijk aandelen af te bouwen, een goede is. En vice versa. Maar dit vereist wel de nodige visie en beslissingsvaardigheid hetgeen niet voor iedereen is weggelegd.

De komende weken worden dus weer zeer interessant en mogelijk worden er deze zomer serieuze koopkansen gecreëerd die de basis vormen voor mooie toekomstige rendementen. Ik wens u een fijne vakantie toe, maar houd één oog gericht op de markt: het kan snel gaan!

Geschreven door Victor Zwart


Beleggingscategorieën


  terug

Meer uit deze categorie