Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Beleggen draait om moedige beslissingen

5 maart 2014, Column

De Grieken zijn er collectief 25 procent op achteruitgegaan sinds het uitbreken van de laatste crisis in 2008, aldus recent gepubliceerde IMF cijfers. Dit is natuurlijk een schrijnende constatering, vooral omdat de gemiddelde Griek niet gekozen heeft voor het nemen van bovengemiddelde risico's welke mogelijk tot een dergelijk negatief resultaat kunnen leiden. Beleggers doen dit laatste (hopelijk) bewust wel. Maar hoe houd je de risico's in de hand?

Als u naar de huidige rendementsoverzichten van beleggingsinstellingen kijkt, wordt het nemen van risico met aandelen ogenschijnlijk beloond met mooie rendementen.

De resultaten over de gebruikelijk gehanteerde periodes van 1, 3 en 5 jaar zien er in veel gevallen zeer aantrekkelijk uit. Laat u echter niet misleiden: het dramatische beleggingsjaar 2008 wordt niet langer meegenomen in deze overzichten.

Een belegger die in de periode 1 januari 2009 tot eind 2013 het rendement van de Nederlandse AEX-index gemiddeld heeft kunnen evenaren, staat er nu +55% beter voor. Nemen we echter 1 januari 2008 als start dan keldert het resultaat naar -20%!

Koos diezelfde belegger voor minder risico door een wereldwijde selectie van aandelen aan te houden dan was het resultaat (uitgaande van de MSCI wereld aandelenindex alle landen in €) +75% respectievelijk +11% geweest. Een wereld van verschil wat aantoont dat u altijd naar de lange termijnresultaten moet vragen.

De vraag of het ook anders (lees: beter) kan, beantwoord ik met een volmondig ja. Het is weliswaar niet eenvoudig om jaar in jaar uit een beter resultaat dan de gemiddelde benchmark te behalen. Echter, het is wel mogelijk om over een periode van meerdere jaren ‘gemiddeld' een beter resultaat te bereiken met behulp van een meer actief beleid dan ‘buy & hold'. De sleutel tot dit succes is simpel: in de goede jaren dient u het resultaat van de aandelenmarkt te evenaren en in de slechte jaren is het zaak om de verliezen te beperken. Een ‘outperformance' ligt vervolgens op termijn binnen bereik.

Hoewel er diverse mogelijkheden zijn om het neerwaartse risico te beperken, wil ik mij concentreren op de meest eenvoudige manier: cash. Indien u ervoor zorgt dat in minder florissante tijden een deel van uw portefeuille niet in aandelen is belegd, daalt de totale portefeuillewaarde per saldo minder hard dan een vergelijkbare index. Hierdoor kunt u dus een eerste voorsprong opbouwen.
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is bekend dat veel beleggers het moeilijk vinden om een aandeel weer te verkopen. Men is overtuigd dat het aangekochte aandeel zal blijven stijgen of men hoopt - soms tegen alle verwachtingen in - dat er ooit weer betere tijden zullen komen.

Maar wanneer de onderliggende economische groei van de markten waarin u belegt haar momentum begint te verliezen, stagneert of krimpt, is het onwaarschijnlijk dat beurzen zullen blijven stijgen. Immers, beurzen reageren altijd op de verwachte ontwikkelingen. Het enige wat u niet kunt weten, is wanneer deze reactie er komt en van welke omvang deze zal zijn.

Toch is het zaak om in mindere economische tijden eieren voor uw geld te kiezen en geleidelijk aan een deel van uw portefeuille liquide te maken. De kans dat de beurzen in mindere tijden fors zullen stijgen, is gering. Volgt er een forse daling dan voelt u deze aanzienlijk minder en wordt u per saldo beloond voor uw moed.

Vervolgens dient u een tweede belangrijke beslissing te nemen om uw voorsprong verder te vergroten, namelijk het moment van het herinvesteren van uw cash in aandelen. Zodra uw analyses aangeven dat economieën weer kans maken op herstel, zou ik - wederom in fases - cash herinvesteren in aandelen. Wellicht bent u iets te vroeg maar door in de bodem van de markt te blijven kopen, vergroot u de kans dat u op termijn beloond wordt. Tijd is hierbij een essentieel element.


Vermogensbeheer


  terug

Meer uit deze categorie