Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

De Nederlander die het vermogen van de Belgen beheert

17 mei 2012, Trends-Tendances

Geschreven door Guy Legrand

Zijn vader heeft in 1971 een vennootschap voor vermogensbeheer opgericht. Zevenendertig jaar later lanceert Victor Zwart zich op zijn beurt en kiest voor België.

Zoals het gezegde luidt, goed bloed ontaardt niet. Zoals zijn vader Peter heeft Victor S. Zwart gekozen om het beroep van vermogensbeheerder uit te oefenen. Niet door de zaak van zijn vader over te nemen, dat ondertussen verkocht werd, maar door een nieuwe vennootschap op te richten. Deze laatste is in Brussel gevestigd, waar haar oprichter sinds begin 2005 verblijft. Hij kent België omdat hij er 12 jaar in Limburg schoolgelopen heeft. "Mijn vrouw en ik hebben voor België gekozen omwille van het onderwijssysteem dat meer discipline biedt terwijl Brussel een stad is waar intense menselijke ontmoetingen mogelijk zijn, maar met meer manieren en meer respect dan in andere steden". Hiervoor heeft Victor Zwart talrijke werkervaringen opgedaan, eerst in de Verenigde Staten, vervolgens bij ING. Eveneens drie jaar in het bedrijf van zijn vader, daarna in een bank in Amsterdam en vervolgens in Genève. In februari 2008 krijgt Wealtheon haar vergunning van de Bankcommissie (CBFA), die ondertussen FSMA heet. De in Ukkel gevestigde beheermaatschappij opent vanaf november van hetzelfde jaar een kantoor in Nederland.

Is België ook een goede keuze op professioneel vlak? "De concurrentie is er minder sterk aanwezig dan elders, althans voor wat zelfstandige vermogensbeheerders betreft. Hier zijn de banken de grote vermogensbeheerders." Hetgeen niet geldt voor Wealtheon ; de vennootschap is een "derde-beheerder". Ze beheert de portefeuille van de klant op een discretionaire manier, maar deze klant blijft er rechtstreeks eigenaar van bij de depositobank. Wealtheon past de portefeuille van de klant naar zijn behoeften aan, met name inzake risico's. Maar het beheer wordt gekenmerkt door haar uniformiteit: eens een verrichting beslist is, is ze van toepassing op alle klanten. De vennootschap heeft bovendien geopteerd voor directe lijnen, in tegenstelling met fondsen en de bevek. "Een typische portefeuille bevat voor een goede diversificatie ongeveer 35 verschillende aandelen en 6 à 12 obligaties, legt Victor Zwart uit. Om die reden beheren wij geen portefeuille met minder dan een miljoen euro". Potentiële klanten ontbreken niet: "Er bestaan in België best wat grote vermogens en talrijke ondernemers".

Victor Zwart bekent dat hij vooral boeken met een financieel onderwerp leest, terwijl hij niet erg toegewijd golf speelt. Daarentegen blijft de skivakantie een familiale prioriteit, als traditie op de in Genève genomen gewoonten. En met zijn vier jonge kinderen maakt hij alvast in het weekend fietswandelingen in het Zoniënwoud.


Over Wealtheon


  terug

Meer uit deze categorie