Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

De ontwaking van Europa

4 november 2013, Eventail Magazine

Deze laatste maanden hebben de aandelenmarkten in Europa beter gepresteerd dan de rest van de wereld. Sinds eind juni is de Europese referentie-index, de Eurostoxx 600, gestegen met 8% terwijl zijn Amerikaanse tegenhanger, de S&P 500 geen winst heeft opgeleverd. Volgens Victor Zwart, CEO van Wealtheon, gaat het hier niet om een kortstondige ontwikkeling maar lijkt een trendverandering ingezet.

Kan men stellen dat de crisis achter de rug is?
Victor Zwart: Het is te vroeg om dit te beweren. Echter, een verbetering van de conjunctuur is waarneembaar. De landen uit de eurozone klimmen eindelijk uit de recessie, de langste sinds de oprichting van de muntunie. Na zes opeenvolgende kwartalen van krimp, laat de eurozone sinds het tweede kwartaal van 2013 weer groei zien: +0,3%. We zijn duidelijk niet op dezelfde groeiniveaus als de Aziatische en Amerikaanse markten, maar we staan sinds kort op een keerpunt. Overigens, indien men naar de leading indicatoren kijkt (cijfer dat de richting van de economie moet aangeven voor de komende periode), kan men sinds kort een aantal verbeteringen vaststellen. Drie jaar geleden was de crisis in de eurozone een feit. Velen dachten toen dat de eurozone op barsten stond. Nu lijkt de stemming over het algemeen economisch klimaat minder negatief en schijnt het moment geschikt om meer risico te nemen.

Zijn Europese aandelen koopwaardig?
Het is te vroeg om deze stelling te bevestigen, maar het zou jammer zijn om pas in Europa te investeren wanneer alle indicatoren al op groen staan. Bij Wealtheon blijven we trouw aan onze anticyclische strategie. Het instapmoment nadert, maar we mogen niet te snel gaan. De Europese schuldencrisis is nog lang niet voorbij. We hebben de redding van Ierland, Griekenland, Portugal en Cyprus gehad. Misschien kan Slovenië voor een verrassing zorgen? Spanje werd ook geholpen om haar aangeslagen bankensysteem te saneren. De werkloosheid blijft er nog heel hoog op 26%, terwijl de hele eurozone op een niveau van 12% staat, welke aanzienlijk is. Ter vergelijking, de steeds dalende werkloosheidsgraad ligt in de VS nu op 7,3%.

Moet de voorkeur gegeven worden aan aandelen of obligaties?
Wat aandelen betreft, zijn Europese ondernemingen goedkoper dan Amerikaanse. Indien men de Price Earning Ratio’s (koers/winst verhouding) van beide regio’s vergelijkt, kan men vaststellen dat Europa een PE van 14 keer de verwachte winst heeft, tegen 17 in de VS. Voor obligaties is het moeilijker. Na jaren van gunstige obligatiemarkten, die het gevolg waren van lage renteniveaus, keert het tij sinds de laatste maanden. De Federal Reserve (FED), de Amerikaanse koepel van Centrale banken, zal binnenkort de geldinjecties in de Amerikaanse economie verminderen. Dit zal automatisch tot een stijging van de 10-jaars rente leiden. Overigens, sinds de aankondiging van Bernanke in mei dat ze langzaamaan het QE programma zullen afbouwen, zijn de renteniveaus reeds sterk gestegen. Voor de solide Europese landen is er ook een stijging waargenomen, ook al is de situatie structureel gezien anders dan in de VS. Dit alles vormt een gevaar voor obligatieportefeuilles, maar is zeker ook een beleggingsopportuniteit.

Hoe ziet u 2014?
2013 was een bewogen jaar. Na een goede start werden we snel ingehaald door evenementen zoals Cyprus, de aankondiging van de FED in mei, de daling van opkomende markten, Syrië en de Amerikaanse shutdown. 2013 was een schakeljaar. Een rentestijging en een verplaatsing van de liquiditeiten van de opkomende landen naar ontwikkelde landen voor de aandelenmarkten. We hopen dat 2014 meer zichtbaarheid zal geven. Er zal veel afhangen van het moment waarop het QE programma in Amerika wordt stopgezet. Hiernaast zullen ook de Europese probleemlanden die financiële hulp zullen aanvragen in 2014 en 2015 een grote rol spelen. In ieder geval gaan aandelenmarkten, gezien de beperkte rendementen op obligaties en een aantrekkende economie in de ontwikkelde landen, mooie jaren tegemoet.


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie