Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

De vijf favoriete aandelen van Victor Zwart

18 januari 2014, De Tijd

Google > internettechnologie

Google creëert nog steeds economische waarde voor zijn aandeelhouders. Iedereen kent Google als een zoekmachine, maar het bedrijf is meer dan alleen maar een zoek- robot. Google is ook YouTube, Android en Chrome. Het bedrijf presteert sterk op het gebied van mobiele telefonie en internet.

Het rendement op het geïnvesteerd vermogen bedroeg de afgelopen jaren gemiddeld ruim 15 procent. Het bedrijf genereert een zeer sterke vrije cash flow en heeft weinig schulden. De beurskoers lijkt aan de hoge kant, maar dat is vooral optisch. De koers-winstratio is 17.

CVS Caremark > apotheekketen

CVS Caremark levert farmaceutische diensten via zijn meer dan 7.000 farmaciewinkels, zijn apotheekdivisie en de gezondheidsklinieken van zijn dochter MinuteClinic.

De groep publiceerde mooie vooruitzichten voor 2014. Over 2013 zal de winst per aandeel 15 procent hoger uitkomen. Voor 2014 verwacht de groep opnieuw een klim van 10 tot 14 procent. De omzet neemt naar verwachting met 5 procent toe. Omdat we de farmasector op lange termijn fors zien groeien, onder meer dankzij Obamacare, heeft CVS een sterke basis voor aanhoudend succes.

EMC Corporation > data-opslag

Het Amerikaanse EMC biedt opslagcapaciteit voor gegevensbevei- liging, technische archivering en 'in the cloud'. Zijn klanten zitten in veel sectoren, zoals financiële dienstver- lening, gezondheidszorg, aanbieders van internetdiensten, luchtvaart, onderwijs en biotechindustrie.

Sinds augustus staat de koers onder druk, wat te wijten is aan lagere bestedingen door de overheid, een van EMC's belangrijkste opdrachtgevers. Wegens het herstel van de Amerikaanse economie verwachten we een koersopleving van het ondergewaardeerde aandeel.

Orpea > bejaardenzorg

Orpea is een Franse exploitant van circa 350 bejaardentehuizen en klinieken (Clinea), die focussen op psychiatrische zorg, nazorg en revalidatie. Het heeft vestigingen in Frankrijk, Spanje, België, Italië en Zwit- serland.

Bedroeg de omzet in 2007 amper 500 miljoen euro, dan wordt voor het voorbije jaar gemikt op 1,6 miljard euro. De rendabiliteit volgt met een gemiddelde winstgroei van ruim 11 procent in de afgelopen vijf jaar.

Orpea is een geschikt aandeel om in te spelen op de toenemende vergrijzing in de eurozone.

Dover Corporation > industriële oplossingen

Dover Corporation is een gediversifieerde wereldwijde speler met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljard dollar. Het heeft vier belangrijke operationele segmenten: communicatietechnologieën, energie, technische systemen (o.a. vrieskasten voor de levensmiddelensector) en 'printing en identification' (codering consumentengoederen).

De winstgroei over de voorbije vijf jaar bedroeg 15 procent. We verwachten de komende jaren dezelfde toename. Dover verhoogt al 58 jaar op rij het dividend. Slechts weinig ondernemingen kunnen dat zeggen.


Beleggingscategorieën


  terug

Meer uit deze categorie