Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

De vijf favoriete aandelen van Victor Zwart

6 februari 2017, De Standaard

Het beleggingsbeleid van Wealtheon richt zich op aantrekkelijk gewaardeerde groeiaandelen waarbij elementen zoals de (verwachte) winstgroei, de strategie van het management op middellange termijn, de hoogte van de schuldenlast ten opzichte van het eigen vermogen en de gevoeligheid voor een hogere rente continue door onze analisten beoordeeld worden, zegt Victor S. Zwart, ceo van Wealtheon Asset Management.

Wij hebben nu een overweging in Amerikaanse aandelen. Dit met het oog op de relatieve aantrekkelijkheid van VS ten opzichte van de vooralsnog zwakkere eurozone. Met het oog op de stimuleringsplannen van de Trump-regering hebben wij aandelen geselecteerd in de sectoren waarvan wij verwachten dat deze bovengemiddeld zullen presteren. 
 
Verder verwachten wij dat de Europese politici zich er meer en meer bewust van zijn dat de economieën in de eurozone niet enkel zullen aantrekken als gevolg van het monetaire ECB-beleid. Overheden zullen weer moeten gaan investeren in infrastructuur, zorg en innovatie waardoor er een meer aantrekkelijk economisch klimaat ontstaat. Het bedrijfsleven zal deze investeringstrend dan zeker volgen. Vooruitlopend hierop zullen wij de (momenteel onderwogen) Europese aandelen ophogen in onze portefeuilles. Voorafgaand aan de verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Italië zal er op politiek vlak vooralsnog weinig bewegen echter beurzen lopen vooruit op de verwachtingen en wij zullen tijdig reageren.

 

General Electric

General Electric Company is een wereldwijde industriële onderneming met een grote diversiteit van producten en diensten variërend van vliegtuigmotoren, olie- en gasproductie apparatuur, healthcare apparatuur en financieringen (middels de divisie GE Capital). De in 2015 ingezette reorganisatie van haar producten portfolio is nog steeds aan de gang; GE wil zich weer richten op haar core business als zijnde industriële dienstverlener. General Electric richt zich heden ten dage meer en meer op Renewable Energy alwaar wereldwijd grote vraag naar is. Hiernaast is het afsluiten van industriële onderhoudscontracten een belangrijke motor voor de toekomstige groei van de winstgevendheid. GE werd beschouwd als één van de grootste dividend groeiaandelen in Amerika; tientallen jaren van consequent sterke groei en dividend uitbetaling lagen hier ten grondslag aan. Maar dat veranderde tijdens de financiële crisis waarbij de massale verliezen van GE Capital het bedrijf dwongen om zijn status als dividend koning op te geven. Na de dividendverlagingen in 2009 en 2010 is het dividendrendement weer gestegen naar circa 3%. Met name het feit dat de in 2015 ingezette reorganisaties langzaam zijn vruchten beginnen af te werpen geeft, aan dat GE het juist pad genomen heeft. De door president Trump aangekondigde investeringen in de infrastructuur zullen extra bijdragen aan de enorme groeipotentie van General Electric. 

Synchrony Financial

Synchrony heeft sinds 2014 een zelfstandige beursnotering en was voordien een onderdeel van GE Capital. Synchrony is een consumenten retailbank die zich via diverse retailers, inkoopcombinaties, ziekteverzekeraars en bedrijfstakorganisaties richt op haar doelgroep. Synchrony biedt kredieten aan ter financiering van consumptieve bestedingen. Het bedrijf realiseert bovengemiddelde rentemarges die nog kunnen toenemen naarmate de FED de rentetarieven verhoogt. De kredietproductie groeit mee met de omzetgroei van haar retailpartners. De online en mobiele verkopen groeien met tweemaal het marktgemiddelde mede als gevolg van de overeenkomst met Amazon.com en de integratie van kredietproducten in de apps van retailers. We zien ruimte voor dividendverhogingen en houden rekening met grotere aandeleninkoopprogramma’s die, naast de verwachte winstgroei, de aandelenkoers zullen opdrijven.

Bayer AG

Bayer AG is een life science onderneming waarvan de belangrijkste sectoren zijn: Farmacie, Gezondheidszorg, Gewasbescherming, Diergezondheid en Covestro.  De divisie Farmacie heeft sterke prestaties laten zien als gevolg van recente productlanceringen die voor een omzet- en margeverbetering zorgen. Een andere belangrijke ontwikkeling is de overname van Monsanto waardoor Bayer wereldwijd de grootste producent van zaden, kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt. De synergievoordelen van deze overname worden geschat op USD 1,5 mrd en zorgen voor een stijging van de EBITDA-marge naar 30 tot 35%.  Voor de komende jaren wordt een winstgroei van 8 à 9% verwacht. Dit alles zorgt voor voldoende opwaarts potentieel voor het aandeel.

Nike

Nike’s ongeëvenaarde populariteit op de sportvelden heeft het tot een merk gemaakt waarin iedere sporter graag gezien wordt. In 2016 heeft Nike de beleggerswereld echter verrast door in koersontwikkeling achter te blijven bij de overige aandelen in de Dow Jones. Dit is voornamelijk te verklaren door de beperkte winstgroei in 2016. Wij gaan er van uit dat dit tijdelijk is en dat het voormalige tempo van de winstgroei in 2017 weer opgepakt wordt. Nike’s groeipotentieel blijkt reeds uit de winstgroei van de laatste twee kwartalen. Deze groei is toe te schijven aan de voortdurende innovaties, verbeteringen van de logistiek en verdere optimalisatie tussen het digitale en fysieke afzetkanaal. Wij verwachte dan ook dan ook dat de koers van het aandeel Nike in 2017 aanzienlijk zal herstellen.

Schlumberger

Schlumberger is een leverancier van technologie, geïntegreerd projectmanagement en informatie-oplossingen voor de internationale olie- en gas (exploratie en productie-) industrie. Het bedrijf heeft activiteiten in 85 landen verdeeld over Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa/voormalig USSR/Afrika en Midden-Oosten en Azië. Het bedrijf is actief in het zoeken naar koolwaterstof voorraden in de bodem, het boren naar en positioneren van olie- en gasbronnen en het exploiteren van olie- en gasreservoirs. Schlumberger heeft, net als alle andere dienstverlenende bedrijven voor de olie-industrie, een dalende omzet en lagere winstcijfers gemeld in de periode dat de olieprijs daalde. Maar Schlumberger heeft zich toen ontpopt als het best presterende large-cap olieveld services bedrijf, gezien dit het enige bedrijf in de peer group is dat gedurende de down-cyclus van de olieprijs winstgevend is gebleven. Nu de olieprijs al weer enige tijd in de lift zit, zal Schlumberger profiteren van toenemende investeringen door de olie-industrie. Zo rapporteerde het bedrijf in het derde kwartaal van 2016 een stijging van de omzet van 14% in Noord-Amerika. Wij verwachten dat de omzetten in 2017 verder zullen toenemen gedragen door een hogere olieprijs.


Beleggingscategorieën


  terug

Meer uit deze categorie