Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Dynamiek en uitdagingen voor vermogensbeheerder

27 december 2012, De Telegraaf

Geschreven door Emile Hilgers

Vermogensbeheerder is een dynamisch beroep. Je hebt te maken met sentiment-gedreven, beweeglijke effectenbeurzen, waar beleggers instappen en uitstappen. "Alleen als je stevig in je schoenen staat en een gefundeerde visie hebt, win je het vertrouwen van de cliënt", weet Victor Zwart, eigenaar van de onafhankelijke vermogensbeheerder Wealtheon.

"Klanten zijn door de reputatieschade van de financiële sector en door de economische crisis steeds kritischer geworden", zegt Zwart. "Daarom moet je als vermogensbeheerder de discipline hebben om gesprekken met particuliere en institutionele cliënten goed voor te bereiden. Je moet overtuigingskracht hebben en een heldere strategie kunnen laten zien. De wederpartij moet vertrouwen hebben dat zijn kapitaal bij jou in goede handen is."

Kennis van zaken vereist

Naast zelfvertrouwen en discipline moet een vermogensbeheerder ook kunnen analyseren. Zwart: "De financiële dienstverlening en producten zijn gevarieerder en complexer geworden. Met alleen commerciële vaardigheden kom je er niet. Je moet ook kennis van zaken hebben en laten zien dat je weet waarover je praat."

Om bij een financiële instelling carrière te maken, is een economische studie aan een hogeschool of universiteit voor de meeste werkgevers een eerste vereiste. "De omgang met cliënten, het beheren van portefeuilles en interne research leer je wel on the job", aldus Zwart. "Een goede postdoctorale vervolgopleiding is die van  de Vereniging van Beleggingsprofessionals (VBA). Die kun je ook naast je werk volgen.”

Niet meegaan in sentiment

Als laatste vereiste noemt Zwart stressbestendigheid. "Je moet niet nerveus worden van een rood scherm en van sterk fluctuerende koersen als er berichten komen over oorlog in het Midden-Oosten, een tsunami in Japan, of een opzienbarende uitspraak van een politiek leider of hoge financiële autoriteit. Als je continue meegaat in het sentiment verlies je het vertrouwen van de cliënt."

Omgaan met de waan van de dag op de beurzen en leren anticiperen op koersschommelingen is volgens Zwart wat het beroep vermogensbeheerder spannend en leuk maakt. "Elke dag geeft weer nieuwe uitdagingen. Boeiend is ook het contact met cliënten. Iedere cliënt heeft een ander verhaal, van een ondernemer die flinke winst heeft gemaakt tot een weduwe die haar spaarcentjes veilig wil beleggen. Als je die mensen kunt helpen, heb je eer van je werk en voldoening."


Vermogensbeheer


  terug

Meer uit deze categorie