Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

De vijf favoriete aandelen van Victor Zwart

10 oktober 2015, De Tijd

Starbucks koffieketen

Het Amerikaanse bedrijf Starbucks is bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld van grotere steden. Via ruim 23.000 vestigingen wereldwijd verkoopt het bedrijf zijn koffieproducten. In de afgelopen vijf jaar steeg de omzet met 60 procent en was er een ruime verdubbeling van de winst per aandeel. Voor 2015 en 2016 verwachten we een winstgroei van circa 17 procent. Met een koers-winstratio van ruim 30 is het aandeel behoorlijk stevig geprijsd, maar zolang Starbucks dit groeitempo kan volhouden, zijn beleggers bereid een hogere prijs te betalen.

Orpea bejaardenzorg

Orpea is een uitbater van bejaardentehuizen (circa 350) en ziekenhuizen (Clinea), die gericht zijn op psychiatrische zorg, nazorg en revalidatie. Er zijn vestigingen in België, Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. Bedroeg de omzet in 2010 nog 960 miljoen euro, eind 2014 beliep die bijna 2 miljard euro, dus ruim een verdubbeling in vijf jaar. Het bedrijf lijkt nauwelijks last te hebben van de crisis. Dat is niet verwonderlijk, gezien de sterk toenemende vergrijzing in de eurozone. De vooruitzichten voor Orpea blijven voorlopig dan ook gunstig.

Google internettechnologie

Het in 1998 opgerichte Google is inmiddels meer dan een zoekmachine: Google is ook Gmail, YouTube, Android, Nexus, Maps en Nest. Ruim 80 procent van de omzet komt uit advertenties vanuit de internetzoekmachine en het browsen. Adverteren via zoekmachines groeit nog altijd met dubbele cijfers. Het financieel zeer gezonde Google (oorlogskas van 74 miljard dollar) is erg winstgevend, gezien de nettowinstmarge boven 20 procent. De koers-winstratio van 33 is hoog, maar acceptabel. De quote 'price is what you pay, value is what you get' van Warren Buffett is van toepassing.

CVS Health Corp apotheekketen

CVS Health is de grootste retailer van receptgeneesmiddelen in de VS. Het verkoopt geneesmiddelen via apotheken, postorder en winkelketens. CVS is tevens 'pharmacy benefit manager', een partij die voor verzekeraars en bedrijven de zorgplanning maakt, over medicijnprijzen onderhandelt en medicijnen inkoopt. CVS heeft zich uitstekend gepositioneerd om te profiteren van een vergrijzende bevolking en een maatschappij die steeds gezondheidsbewuster wordt. Tegen een koers- winstverhouding van 19,7 vinden we dat dit aandeel in geen enkele portefeuille mag ontbreken.

Ryanair luchtvaartmaatschappij

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft in de eerste acht maanden van het jaar al meer passagiers vervoerd dan in heel 2014. In augustus verwelkomde de goedkope luchtvaartmaatschappij 10,4 miljoen reizigers, 10 procent meer dan een jaar eerder. Dat bracht de teller voor dit jaar op 96,3 miljoen. De stevige aanwas leverde Ryanair vollere vliegtuigen op. Vorige maand was 95 procent van de stoelen bezet, een verbetering van 2 procentpunten ten opzichte van augustus 2014. Met een verwachte groei van ruim 30 procent voor 2016 blijft Ryanair een interessant aandeel.

Een terugblik

Victor Zwart is de co-oprichter en CEO van de Brusselse vermogensbeheerder Wealtheon. Het vorige optreden van Zwart dateert van 18 januari 2014. Zijn vijftal staat op een gemiddelde winst van 38 procent exclusief dividenden. Over dezelfde periode won de MSCI World Euro-index 19 procent.


Beleggingscategorieën


  terug

Meer uit deze categorie