Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Het doemdenken steekt weer de kop op. Onterecht!

15 oktober 2013, Column

Nadat er vijf jaren van diverse soorten crises achter de rug zijn, worden er de laatste kwartalen weer meer en meer zwarte economische cijfers geschreven. In diezelfde periode hebben beleggers de aandelenkoersen weer naar nieuwe hoogtepunten opgedreven. Het vertrouwen dat we betere tijden tegemoet gaan, blijft toenemen. Desondanks lijken negatieve uitspraken en visies weer veel aandacht te krijgen in de media. Ik meende dit initieel toe te schrijven aan het fenomeen 'bad news sells'. Maar het lijkt er sterk op dat men bang is om toe te geven dat het weer beter gaat. Hieronder enkele argumenten waarom het volgens de doemdenkers binnenkort misgaat op de beurzen.


"De aandelenbeurzen gaan de 55e maand van stijging in, hetgeen te lang is." Sinds wanneer is het aantal maanden dat een beurs stijgt relevant? Wellicht zijn dit soort cijfers interessant voor de statistieken van CNBC en Bloomberg TV maar voor beleggers zijn deze mijns inziens irrelevant.


"FED-voorzitter Ben Bernanke heeft de 'tapering' (verminderen van het opkoopprogramma van staatsobligaties ofwel 'QE') uitgesteld." De conclusie die wordt getrokken: de Amerikaanse economie staat er dus veel slechter voor dan ons werd voorgehouden! Voor mij is dit erg kort door de bocht. Ik herinner mij dat Bernanke indertijd slechts stelde dat de FED overwoog (!) om de QE af te gaan bouwen omdat de Amerikaanse economie zich beter begint te ontwikkelen. Tijdens een meer recente persconferentie gaf Bernanke aan dat dit moment er vooralsnog niet was. De commentaren logen er niet om en ook de reactie op de aandelen- en obligatiemarkten logen er niet om. Maar het is toch alom bekend dat de markt vooruitloopt op ontwikkelingen en daarna ook weer teleurgesteld kan reageren?

"Oktober, de bekende maand waarin er al vaker stevige correcties hebben plaatsgevonden." Klopt, maar ook in andere maanden hebben er stevige correcties plaatsgevonden. Het ligt toch echt aan de derde kwartaalcijfers van economieën en het bedrijfsleven of oktober een goede of slechte maand wordt.

"De crisis in de eurozone is nog lang niet voorbij!" Wellicht, maar indien we wachten totdat iedereen het erover eens is dat de crisis voorbij is, zijn de aandelenbeurzen allang en flink gestegen. Het gaat erom een trend te signaleren op basis waarvan een veranderende economie kan ontstaan. Immers een beurs zal niet blijven stijgen wanneer de onderliggende economie begint te stabiliseren of af te zwakken. En vice versa.
Nu de Verenigde Staten een herstel laten zien en in de eurozone de eerste signalen zichtbaar zijn dat de situatie in ieder geval niet meer lijkt te verslechteren, is het dus zeker interessant om in aandelen te blijven beleggen. De focus ligt hierbij op de middellange termijn en niet op de waan van de dag.


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie