Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Lichte groei in Europa

6 november 2012, Eindhovens Dagblad

De West-Europese economie groeit volgend jaar licht. « We verwachten een resultaat net boven de nullijn », zegt directeur beleggingen Martien Verleg van Wealtheon, een Eindhovense vermogensbeheerder. De opkomende landen, met China (+6 procent) aan kop, scoren het beste : India (+5), Brazilië (+4) en Zuid-Korea (2 tot 4 procent).

De Verenigde Staten noteren in 2013 een groei van maximaal 2,5 procent.“In Amerika zijn er de eerst tekenen van herstel”, zegt verleg. “De huizenprijzen (nieuw en bestaand) trekken aan. De huizenmarkt, in 2008 het begin van de crisis, vertoont nu ook de eerste tekenen van herstel.”

Ondertussen nemen de bestedingen in de VS toe. Verleg: “Het aantal banen vertoont sinds 2010 alweer een licht herstel.” Opmerkelijk: terwijl de werkloosheid in Amerika afneemt, komen in Europa steeds meer mensen zonder werk te zitten.

Volgens Verleg maakt het op zich niet uit wie de nieuwe president wordt in Amerika. “Zowel Romney als Obama moet belastingen verhogen en de groei stimuleren”, aldus de woordvoerder van Wealtheon.
Verleg verwacht dat het herstel van de economie in Europa nog een tijd op zich laat wachten. Verleg: “Het is net een processie van Echternach: we zetten twee stappen vooruit, een achteruit.”
Om de crisis in Europa de beteugelen, is het belangrijk dat ‘Brussel’ duidelijke afspraken maakt met de lidstaten uit de Eurozone over het nakomen van de afspraken over het schuldenplafond van drie procent.
“Dat is de enige manier om te voorkomen dat de andere landen in dezelfde situatie terecht komen als Griekenland.” Om de groei terug te brengen, moet er weer worden geïnvesteerd door de overheid en het bedrijfsleven.

Vooralsnog verwacht Wealtheon niet dat de invloed van ‘Brussel’ op de nationale begrotingen veel zal toenemen. “De Europese eenwording is een zaak van lange adem. Tenslotte zijn we al aan het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen met de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, een van de voorlopers van de Europese Unie.”

Geschreven door Hub Dohmen


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie