Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Monetaire morfine: bijwerkingen?

4 februari 2014, Wealtheon

Aandelen

Na een uitstekend 2013 voor de ontwikkelde aandelenmarkten, zagen we in januari een heel ander scenario. Alle indexen maakten de afgelopen maand een duik naar beneden, en dat voor het eerst in 4 jaar. Toch was het jaar goed begonnen, met name voor de buurlanden van de eurozone die een mooie superperformance neerzetten. Wat ging er dan mis?

Alles wijst erop dat vooral de groeilanden de schuldigen zijn. Zij presteerden in 2013 ondermaats. De aankondiging van de tapering door de Fed zorgde voor een kapitaaluitvoer en door de liquiditeitsschepping in de Verenigde Staten konden de beleggers meer investeren in sommige groeilanden (met name India en Brazilië). De koersval van januari kwam dan ook als een verrassing. De valuta van de groeilanden zijn opnieuw gedaald, waardoor de centrale banken op verschillende manieren moesten ingrijpen. Ook de tragere groei in China droeg bij tot de vrees: met een manufacturing PMI van 49;6 (tegenover 50,5 in december), keert het land terug naar de contractiezone. Ondanks een groei van het Amerikaanse bbp in 4T13 van 3,2% (er werd rekening gehouden met het verlies van de shutdown in oktober dat op 0,3 pt van het bbp wordt geraamd), zijn de Amerikaanse aandelenindexen vorige maand gedaald: de Dow Jones met 5,3% en de S&P 500 met 3,57%. Met gemengde – maar vrij goede – leidende indicatoren (de Conference Board gaat de goede richting uit, de PMI van Chicago daalt gestaag sinds november) kunnen we eerder spreken van winst. Op het oude continent verliezen de indexen gemiddeld 3%. De Eurostoxx 50 laat een daling optekenen van 3%, net als de CAC 40 en de DAX. België doet iets beter met -1,1%. Opvallend zijn de prestaties van Spanje en Italië, met respectievelijk +0,04% en +2,38%. Er wordt weer volop gevreesd voor deflatie in de eurozone. De prijsstijging van december zakte terug tot 0,7%, dus ver af van de vooropgestelde 2%. Als we een en ander nader bekijken, zien we dat de post “energie” ruimschoots heeft bijgedragen tot de daling (-1,2%). Zonder deze post blijft de inflatie stabiel op 1%. De ECB reageerde eind vorig jaar door nogmaals haar Refrente te verlagen, maar dat had niet het verhoopte effect. Als de situatie niet verbetert, zal ze wellicht binnenkort opnieuw ingrijpen. Japan van zijn kant kampt met een aanzienlijke contraperformance: -8,45%, de yen werd in januari beschouwd als een toevluchtswaarde. Eveneens in Azië gaf de Hang Seng 7,4% prijs. Ook Brazilië, China, Australië, India en Rusland kregen in januari forse klappen. Moeten we vrezen voor een januari-effect? As january goes, so goes the year. Statistisch gezien geeft januari misschien de toon aan voor het komende jaar, in de realiteit is dat zeker niet altijd zo Na een uitstekend 2013 kon een technische correctie niet worden uitgesloten en 2014 heeft ook nog goede dingen in petto voor de aandelenmarkten.

Rente & Krediet

Eind januari kondigde Fed de fameuze tapering aan. En daar was ook alle reden toe gezien de uitstekende verbetering van de Amerikaanse economie. Vorig jaar injecteerde de Fed liquiditeiten in de markt door maandelijks $ 85 miljard van Treasuries & MBS in te kopen. In januari werd het programma verlaagd tot 75 miljard en in februari tot 65 ($ 35 miljard van Treasuries, $ 30 miljard van MBS). Het effect had te zien moeten zijn op de Amerikaanse en zelfs Europese langetermijnrentes, maar heel verrassend zijn die aanzienlijk gedaald. Place to be in januari was, zo leek het, de overheidsobligatie. De Amerikaanse 10-year daalde met 36 bp tot 2,66! Begin dit jaar bedroeg ze nog 3%. Ook de Duitse 10-year Bund daalde met 26 bp tot 1,65 en de Franse OAT verloor 32 bp. In de perifere schuld wogen de massale aankopen van de beleggers zwaar op de rentes. De Spaanse Bonos daalde met 37 bp tot 3,74% en de Italiaanse BTP met 27 tot 3,77%. Portugal zakt met -95 bp in één maand tijd onder de kaap van de 5%. S&P heft overigens haar negatief toezicht op BB op. Voor het eerst sinds haar uitstap uit het internationale steunplan van € 85 miljard, keerde Ierland met succes terug op de primaire markt met een emissie op 10 jaar van € 3,75 miljard aan 3,543% voor een orderboek van 14Mds. Sommige van de fameuze PIIGS die enkele maanden geleden nog bijdroegen tot een mogelijke ineenstorting van de eurozone, lenen nu aan de laagste rente dankzij… de invoer van de eengemaakte munt! Met sommige indicatoren zoals de werkloosheidsgraad, de industriële productie, dubieuze schuldvorderingen, enz. blijft het opletten voor de keerzijde van de medaille!

Begin januari was de primaire markt bijzonder actief, kwestie van te profiteren van de lage rentes. EEF heeft tal van operaties gelanceerd. Hybrides, senior, fixed, floaters,  multi-devises, zowat alles passeerde de revue. De groep heeft ook een schijf uitgegeven van £ 1,35 miljard en $ 700 miljoen met vervaldag… 2114. Blijkbaar wil ze de voordelige financieringswaarden nog honderd jaar veiligstellen. Een andere gebeurtenis die in januari voor ophef zorgde, na het Ratings Agency Event van Moody’s, was de uitoefening van de Arcelor-call op $ 650 miljoen hybride 8,75 % Mars 49, aan 101% van de nominale waarde terwijl de markt het effect verhandelde aan 108 %. Bepaald geen goed nieuws! En het kan nog navolging krijgen. Op de iTraxx-indices zijn de spreads toegenomen: +11 voor de Main Europe (83), +30 voor de CrossOver (324) en +20 voor de HiVol (129), vrij hevige bewegingen toch. Op de interbancaire markt zien we, hoewel de Euribor 3M in januari nog onder druk stond, de recente ontspanning na de uitgifte van de inflatiecijfers die de ECB tot handelen zou moeten aanzetten. De Eonia is weer onder de Ref gezakt met 0,228, met toch nog 4 fixings half januari.

Commodities 

Op enkele uitzonderingen na, zetten de grondstoffen in januari lagere rendementen neer. Gas haalt met 14 % het hoogste niveau sinds juli 2001, de voorraden slinken snel als gevolg van de zeer koude winter in de Verenigde Staten. Goud, altijd afkerig van het risico, heeft zijn rol van toevluchtswaarde voor één keer goed gespeeld en steeg met 3,7 %. Op de graanmarkten dalen tarwe en soja als gevolg van de recordoogsten, maar maïs stijgt met meer dan 3 %. De bestellingen van China worden nog steeds van dichtbij opgevolgd.

Valuta 

Waar de koers in het begin van het jaar nog 1,37 / 1,38 bedroeg, steeg de dollar ten opzichte van de euro. Hij haalt nu 1,35, dankzij de uitstekende statistieken in de VS. Ook de yen steeg ten opzichte van de euro (van 145 tot 137) en de dollar, met een zeer negatieve impact op de Japanse markt. De valuta van de groeilanden kregen zware klappen. Heel wat centrale banken hebben al gereageerd: Turkije, India, Brazilië, Zuid-Afrika hebben hun rentes verhoogd. Argentinië ziet zijn munt zakken met bijna 23% sinds het begin van het jaar (12% op 23 januari!). En wat Rusland betreft, solden voor de Winterspelen!


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie