Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Opwarming van het klimaat

3 maart 2014, Wealtheon

Terwijl veel macro-economische indicatoren in de Verenigde Staten uiteenlopende bewegingen laten zien onder invloed van een uitzonderlijk koude winter, werd de maand februari in Europa gekenmerkt door de revolutie en dreigende default in Oekraïne en de regeringswissel in Italië.

Aandelen

Na de impact van de valutadaling in de groeilanden in januari herstelden de aandelenmarkten zich eerder goed in februari. In de Verenigde Staten zijn de vooruitlopende indicatoren gematigd. De koude temperaturen hadden hun weerslag en verlamde de economie ten dele. De ISM Manufacturing Index kende een sterke daling voor de maand januari; de indicator daalde van 57 tot 51,3. Meer lokaal kenden ook de Philly Fed en de Empire State een terugval. Het vastgoed kreeg de volle laag: daling met 16% van het aantal opgestarte projecten in januari. Het moreel van de sector is laag, zoals blijkt uit de NAHB die daalde van 56 tot 46. Maar er is ook goed nieuws: de aankoop van nieuwe woningen steeg met 9,6% tot 468k eenheden. Het hoogste aantal sinds juli 2008. Het vertrouwen van de gezinnen daalde dan weer lichtjes volgens de Conference Board, die zakte van 79,4 in januari tot 78,1 nu. Ook al stegen de aandelenindices de voorbije maand met 4 à 5%, toch slaagt enkel de Nasdaq erin om sinds het begin van het jaar rendement te bieden.

Op het oude continent heeft de Europese Commissie haar groeiverwachtingen in positieve zin bijgesteld. De Europese Commissie stelt het volgende: “The worst of the crisis is behind us but this is not an invitation to be complacent”. Na twee jaar van recessie zouden de 18 leden van de eurozone opnieuw een groei moeten kennen van +1,2% dit jaar en +1,8% in 2015. Meer algemeen zou de Europese Unie - de 28 lidstaten - dit jaar een stijging van het bbp met 1,5% moeten kennen en volgend jaar met 2%. In 2014 zouden Slovenië en Cyprus echter een negatieve bijdrage blijven leveren aan deze groei. Wat Frankrijk betreft, is het mogelijk dat het land zijn verbintenissen om de overheidsschuld te verlagen tot minder dan 3% niet kan nakomen. In Italië heeft Matteo Renzi zoiets als een 'putsch' binnen zijn partij uitgevoerd door Enrico Letta te laten vallen. Hij werd Eerste Minister en won zijn eerste vertrouwensstemming in de Kamer.

In Oekraïne is de temperatuur eerder hoog. Aan de deur van de Europese Unie hebben we een burgeroorlog gezien tussen de tegenstanders van de macht en de ordetroepen, waardoor president Janoekovitch op de vlucht sloeg. De EU moet diplomatiek interveniëren en zou dit ook kunnen doen op financieel vlak. Maar opgelet voor teleurstellingen! Ten eerste blijft het oosten van het land uitgesproken pro-Russisch, meer bepaald in de Krim waar zoiets als een koude oorlog heerst. Ten tweede staat het land op de rand van een faillissement. Oekraïne moet dit jaar $ 9 miljard schulden terugbetalen, terwijl het land amper het dubbele in deviezenreserve zou bezitten en zijn munt sterk daalt. Het IMF zal nieuwe steun voorzien en Rusland is gestart met militaire operaties.

In Europa hebben de markten het echter goed gedaan: + 4,5% voor de Eurostoxx 50 (1,3% YTD) en lichte outperformance van Italië.

In Azië boet de yen in aan rendement. De Nikkei bleef stabiel in lokale valuta +2% voor de Hang Seng. We blijven postief tegenover (en overwogen in) de Verenigde Staten. We staan ook positief tegenover Europa en Azië-Pacific (+ Japan), maar negatief tegenover de groeilanden.

Rente & Obligaties

Wat de rente betreft, is de markt rustig gebleven in februari. Na een aanzienlijke daling in januari bleven de overheidsobligaties relatief stabiel. In de VS bewoog de rente op 10 jaar niet (+5 bp). De Fed zet zijn tapering voort, die dit najaar stopgezet zou moeten worden. In Europa daalde de Bund met slechts 4 bp tot 1,6%. De spread tussen de OAT en de Bund bewoog niet. Het rendementverschil tussen de twee landen is dus stabiel gebleven terwijl Frankrijk kritiek krijgt op het beheer van de overheidstekorten, wat eerder verrassend is.

Wat de perifere schuld betreft, daalde de rente verder. De Italiaanse BTP bedraagt nu 3,53% (-38 bp), net zoals de Spaanse Bonos (-25) met dezelfde vervaldag. Na zich positiever te hebben getoond over Italië heeft Moody's trouwens de inspanningen van Spanje beloond door de kredietrating van de overheidsobligaties te verhogen tot Baa2. De kredietbeoordelaar kwam ook tussenbeide op het vlak van de notes van de bankinstellingen, cedulas (Spaanse covered bonds), maar houdt de kwaliteit van de bankactiva in het oog. De dubieuze vorderingen van de Spaanse banksector kenden eind december opnieuw een record: 13,6%. Bovendien zou de regio van Andalousië moeten terugkeren op de primaire markt na de realisatie van de doelstellingen op het vlak van de vermindering van het tekort. Portugal situeert zich nu onder de 5% en kende een daling met 14 bp tot 4,83. Griekenland daalde met 174 bp tot 6,66%, een primeur sinds mei 2010, terwijl er opnieuw sprake was van een verlenging van de schuld en steun aan de banksector. Die sector wordt geconfronteerd met een grote stijging van het aantal niet-terugbetaalde leningen.

Op kredietvlak begint het Hypo Alpe Adria papier stof te doen opwaaien. HAA? De Oostenrijkse bank waarvan de seniorlijnen gewaarborgd worden door de Provincie Carinthië (en dus onrechtstreeks door de Oostenrijkse staat) verkeert in moeilijkheden en zou een 'haircut' kunnen ondergaan naargelang van de wensen van de nieuwe minister van financiën. Opmerking: Oostenrijk (AAA) is niet Griekenland, noch Cyprus! De spreads op de iTraxx-indices zijn kleiner geworden, waaronder 45 bp voor Xover. Voor de roll van maart zal de index trouwens uitgebreid worden, om in de toekomst 75 namen te hebben in plaats van 50 nu. De monetaire markt blijft zeer afwachtend in het licht van een mogelijke actie van de ECB, die onder druk blijft staan. De inflatie blijft laag op 0,8%.

Commodities 

Op het vlak van de soft commodities werd februari gekenmerkt door de stijging van de koffieprijzen met 43% (60% YTD). De grote droogte in Brazilië, de grootste koffieproducent en -exporteur, heeft een invloed op de productie. Gezien de verwachte geringere oogst werd het mei 2014 contract afgesloten tegen $ 178 cent per pond. Hetzelfde geldt voor suiker, dat stijgt met 11% en het verlies van januari goedmaakt, en onrechtstreeks voor ethanol (suikerriet). Cacao blijft echter, ondanks het ontoereikende aanbod, stabiel op $ 2914 per ton. De moeilijke weersomstandigheden in Zuid-Amerika en in de Midwest zorgen voor een stijging van de graanprijzen. Ook de situatie in Oekraïne, een grote tarwe-exporteur, weegt.

De edelmetalen winnen nog terrein. Goud biedt 10% rendement YTD, mede dankzij de zwakke dollar. Koper beweegt echter niet en blijft gekoppeld aan de Chinese groei.

Op energievlak leidde de koudste Amerikaanse winter in 30 jaar tot een vermindering van de voorraden waarvan de prijs nu onder druk staat. Dat geldt onder meer voor aardgas (Henry Hub), gebruikt door 1 gezin op 2.

Valuta

De eerder matige statistieken in de Verenigde Staten, als gevolg van uitzonderlijk koude weersomstandigheden, wogen op de dollar ten opzichte van de Europese munt. De dollar steeg van 1,348 tot 1,365 ten opzichte van de euro. De yen bleef in februari stabiel, nadat de munt in januari de rol van vluchtwaarde speelde. Door de spanningen in Oekraïne kelderde de munt daar, net zoals de Russische roebel. We behouden onze longpositie in dollar (vs. euro), en onze blootstelling aan de yen blijft afgedekt.

 


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie