Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Parijs, Brussel: impact op de financiële markten

25 maart 2016, Agefi.com

Op dinsdag 22 maart 2016 werd België regelrecht getroffen door aanslagen die werden opgeëist door de zelf uitgeroepen islamitische staat. Enkele maanden voordien was Parijs het doelwit van terrorisme. Wat is naast het menselijke en emotionele drama de impact op korte en lange termijn op de financiële markten?

Dit zou politiek incorrect kunnen lijken, maar de financiële markten worden op de een of andere manier getroffen door de aanslagen. Op 11 september 2001 stond de wereld stil. Hetzelfde gold voor de markten. Deze aanslagen hadden het financiële hart van de wereld - New York - getroffen. Gezien de omvang van de ramp bleef Wall Street meerdere dagen dicht. Een uitzonderlijke gebeurtenis, uitzonderlijke maatregelen. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Frankrijk, verloor de CAC 40 meer dan 7% intraday, net zoals de AEX in Amsterdam. De Bel 20 verloor 5,5%.

Mettertijd hebben de financiële markten leren leven met dergelijke gebeurtenissen, waardoor een zekere koelbloedigheid bewaard blijft. Op 11 maart 2004 werd Madrid getroffen: de Ibex verloor 3,13%. Op 7 juli 2005 was Londen aan de beurt. De Europese markten daalden gemiddeld met 1,5%. We slaan de gebeurtenis in Oekraïne over en komen zo in 2015 bij Parijs. Bij de aanval op het satirische blad Charlie Hebdo (en de klopjacht in Parijs) sloot de CAC af in het groen. Bij de grote aanslagen van 13 november 2015 verloor de CAC slechts 0,16%.

Bij de aanslagen in Brussel verloor de Bel 20 in de voormiddag 1,3%. Daarna herstelde de index zich om licht positief af te sluiten. Deze vaststelling is simplistisch, maar we kunnen daaruit besluiten dat de markten nagenoeg ongevoelig zijn geworden voor de aanslagen (evenwel te relativeren naargelang van de intensiteit) en een visie op langere termijn hebben.

Het hart van de Europese wijk werd hevig getroffen, en toch heeft het pessimisme de markten niet hard geraakt. De Eurostoxx 50 verloor immers slechts enkele punten.

De aanslagen op de luchthaven veroorzaakten daarentegen een zeker wantrouwen dat de beleggers ertoe aanzette hun aandelen met betrekking tot de toeristische sector en de luchtvaartmaatschappijen te verkopen. Air France, Lufthansa, EasyJet en andere maatschappijen verloren bij opening 5%, alvorens zich in de loop van de dag te herstellen. Hetzelfde scenario voor het aandeel Eurotunnel (stillegging van de Eurostar) en Thomas Cook. De sluiting van de luchthaven heeft toch een rechtstreekse impact op de luchthavenbeheerder, op de lokale luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines (€5 miljoen winstderving per dag), taxi’s, autoverhuurbedrijven enz. Aandelen met betrekking tot beveiliging, zoals Securitas (+3%), profiteerden dan weer enigszins van het klimaat. Op het vlak van de valutabewegingen valt er niets te melden. De vluchtwaarden, type goud of overheidspapier (Duitsland bijvoorbeeld), neigden de eerste uren na de gebeurtenissen naar winst, om de dag af te sluiten zonder echte tendens.

Volgens een meer macro-economische visie (waaraan wij de voorrang geven), is er zolang deze aanslagen niet te frequent voorvallen en niet alle sectoren van de economie treffen, geen reden om instinctief te reageren door zijn posities te verkopen. Ter herinnering: de groei van een land wordt onder andere gegenereerd door meerdere actoren, zoals de privéconsumptie (het vertrouwen van de gezinnen blijft een prioriteit), de investeringen van de ondernemingen (risicozone = intrekking van de investeringen) en de overheidsuitgaven (infrastructuren enz.).

Zolang de vooruitlopende indicatoren hier niet langdurig aanzienlijk onder lijden, is er geen reden om zich ongerust te maken. Bepaalde actoren worden natuurlijk getroffen op korte termijn (luchthaven, handelszaken enz.) en we hebben het hier uitsluitend over relatief zeldzame gebeurtenissen in stabiele landen, met geografisch gediversifieerde ondernemingen. De situatie zou volkomen anders zijn in risicovolle zones zoals het Midden-Oosten enz. Toch mag men het geopolitieke aspect niet verwaarlozen. Europa staat al onder druk door de migrantencrisis. Schengen stond nooit eerder zo onder druk. Het Verenigd Koninkrijk dreigt ermee uit de Europese Unie te stappen – de fameuze ‘Brexit’. Het akkoord met Turkije is twijfelachtig.

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. We zijn altijd zeer waakzaam voor dergelijke gebeurtenissen, we bekijken de impact op lange termijn op de macro-economie en de micro-economie, maar we handelen niet door emotioneel of instinctief te verkopen uit vrees als gevolg van dergelijke gebeurtenissen. Om beleggingsbeslissingen te nemen moet men altijd rustig en rationeel blijven, en zich baseren op de eigen principes. Bovendien kan een goede geografische en sectorale diversificatie het risico beperken.


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie