Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Staat de obligatiebubbel op barsten?

19 januari 2015, VEB

Geschreven door Victor Zwart

De laatste maanden wordt er weer veel over euro gedenomineerde obligaties geschreven. De reden hiervoor is dat de koersen van deze obligaties nogal flink opgelopen (gestegen) zijn als gevolg van de nog altijd dalende rente in de eurozone.

Omdat de koersen al zeker twee jaar stijgen, wordt door sommigen gesproken over een bubbel. En zoals u weet, bubbels kunnen ‘barsten'. Daarom is het interessant te weten of er feitelijk wel sprake is van een bubbel en, zo ja, of deze dan op barsten staat.

Bedrijfsobligaties waren de laatste twee à drie jaar erg in trek omdat de rendementen op staatsobligaties zo laag werden dat beleggers massaal kozen voor de hoger renderende bedrijfsobligaties.

Dat spaarrekeningen ook praktisch niets opleveren, heeft aan deze trend zeker bijgedragen. Door de zoektocht naar rendement is er vanuit beleggers en (fonds)beheerders een bovengemiddelde vraag naar bedrijfsobligaties ontstaan waardoor de koersen hiervan behoorlijk zijn opgelopen.

Een tweede categorie schuldpapier die erg in trek is, zijn de high yield obligaties. Vroeger werden deze obligaties junk bonds genoemd maar commercieel gezien ligt dit niet zo lekker dus wordt deze term liever niet gebruikt door de aanbieders van deze categorie obligaties, welke een kredietwaardering onder BBB- heeft.

Omdat deze obligaties een lage (of geen) kredietwaardering hebben, leveren ze veelal een hoger rendement op waardoor, net als de bovenstaande obligaties, ook deze beleggingsvorm onder beleggers en (fonds)beheerders de laatste jaren enorm populair werd.

Helaas wordt er vaak voorbijgegaan aan het feit dat het hogere rendement enkel wordt geboden ter compensatie van een (substantieel) hoger onderliggend risico dat aan deze obligaties verbonden is. Is het geboden rendement te laag dan wordt de high yield obligatie niet gekocht. Kwestie van risico en rendement.

Maar het uitzicht op een mooi rendement doet velen de risico's vergeten. Denk maar aan zij die belegden in beleggingsvormen welke aangeboden werden (of wellicht nog worden) door beheerders zonder enig trackrecord of aantoonbare kennis maar die wel een constant bovengemiddeld hoog rendement aan de belegger beloofden. Greed is good...but too much of it might turn out to be disastrous.

Mijn antwoord op de eerste vraag is dat de koersen van praktisch alle obligatievormen fors zijn opgelopen, waardoor er de facto gesproken zou kunnen worden van een bubbel.

Een tweede elementaire vraag is of de bubbel binnenkort zal barsten? Een bubbel - ook wel een luchtbel of zeepbel - kan ieder moment knappen omdat de basis voor het bestaan ervan ontbreekt. Om de hierboven veronderstelde bubbel te laten springen, zal een (door beleggers) verwachte snel stijgende rente in de eurozone nodig zijn.

Op basis van deze verwachting zullen beleggers massaal hun obligaties gaan verkopen om de koerswinsten niet te zien verdampen. Als gevolg van deze verkoopgolf, zullen de obligatiekoersen fors teruglopen: in feite het ‘barsten' van de bubbel. Op basis van de economische vooruitzichten is dit scenario in de eurozone voor de komende maanden nog onwaarschijnlijk.

De economische groei is erg laag en de vooruitzichten zijn in feite nauwelijks beter. De inflatie loopt nog steeds terug (per eind november 2014 was dit 0,3% voor de eurozone en zeker 5 eurolidstaten kennen momenteel al deflatie) en het is onwaarschijnlijk dat de inflatie fors zal oplopen, zolang onder meer de economische groei niet aantrekt, salarissen niet stijgen en grondstofprijzen (o.a. olie) blijven dalen.

Wellicht dat een ‘Grexit' (Griekenland uit de euro) dit beeld tijdelijk zal verstoren maar vervolgens zullen de economische fundamentele ontwikkelingen het beeld weer gaan bepalen.

Concluderend kunnen we inzake obligatiekoersen dus spreken over een luchtbel maar de kans dat deze op korte termijn zal barsten, blijft vooralsnog gering. Desalniettemin, omdat onvoorziene ontwikkelingen de omstandigheden immer doen wijzigen, adviseer ik u om waakzaam te blijven, met elk type obligatie. Een belegger doet er goed aan om zich reeds te verdiepen in de wijze waarop geprofiteerd kan worden van dalende obligatiekoersen. Er zijn voldoende mogelijkheden.


Beleggingscategorieën


  terug

Meer uit deze categorie