Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

‘Tijdelijke koersdip aandelen’

29 april 2014, Eindhovens Dagblad

Geschreven door Peter Scholtes

Eindhovense vermogensbeheerder Wealtheon voorziet correctie na jarenlange stijging aandelenmarkten.

Wealtheon voorziet een tijdelijke terugval van de aandelenkoersen. Dat staat in het kwartaalbericht van de Eindhovense vermogensbeheerder.

„De markt is al vijf jaar aan het stijgen. De waardering van aandelen is opgelopen. De winstontwikkeling van bedrijven blijft achter”, zegt Martien Verleg, directeur portfolio management van Wealtheon, in een toelichting.

Rekening wordt gehouden met een correctie van tien tot vijftien procent. Verleg wijst er op dat de koers/winstverhouding van aandelen in de eurozone in de richting van 16 gaat en daarmee het langjarige gemiddelde van 14 overstijgt. „Toenemende winsten van bedrijven zijn nodig om die waardering omlaag te krijgen.”

Daar komt bij dat in de Eurolanden ‘nog niet alles is opgelost’, stelt Verleg. Met name in Zuid-Europa is de economische ontwikkeling nog zwak.

Als een koersdip volgt, wil de vermogensbeheerder extra aandelen kopen. Om die reden wordt een deel van het te beleggen kapitaal achter de hand gehouden. Ter illustratie: zelfs in het meest offensieve profiel dat klanten kunnen kiezen, is veertien procent van het vermogen momenteel niet belegd. Gezien het economisch herstel in onder meer de Verenigde Staten, delen van Europa en bijvoorbeeld Japan blijft het bedrijf positief over de koersontwikkeling van aandelen. Ook omdat niet meer dan een lichte rentestijging wordt verwacht, waardoor obligaties en spaarrekeningen geen aantrekkelijk alternatief zijn. Momenteel is 58 procent van het vermogen belegd in de Verenigde Staten, 31 procent in Europa en 11 procent in Azië. In opkomende markten, waartoe landen als China, Rusland, India en Brazilië worden gerekend, heeft Wealtheon sinds maart vorig jaar niet belegd. „We kijken of we daar opnieuw in moeten stappen. Maar op dit moment doen we dat niet”, geeft Verleg aan.

Wealtheon belegt voor klanten rechtstreeks in aandelen en obligaties, voor zover het gaat om de Westerse markten. In andere landen gaat het geld in mandjes die aandelenindexen volgen.

Het bedrijf telt vijftien medewerkers en heeft 150 klanten waarvoor het zo’n 430 miljoen euro aan vermogen beheert. Wealtheon heeft behalve in Eindhoven vestigingen in Brussel en Genève. Wealtheon wil in de komende jaren groei bewerkstelligen. Dat is nodig om goede mensen te kunnen aantrekken en te kunnen blijven investeren in systemen waarop het bedrijf zijn beleggingsbeslissingen baseert, zegt Verleg. „Als een klant ziet dat je als vermogenbeheerder enige omvang hebt, dan geeft dat ook vertrouwen.”


Macro-economie

  Neem contact op

  terug

Meer uit deze categorie