Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Tussen risico’s en opportuniteiten

3 maart 2016, Eventail

Geschreven door Michel Visart

Sinds vorig jaar is de evolutie van de financiële markten niet meer rustig te noemen. Grote schokken, veel nervositeit, een onstabiele internationale context – stuk voor stuk factoren die niet aanzetten tot optimisme. De beheerders die zoals elk jaar samenkomen voor het rondetafelgesprek van L’Eventail op initiatief van MacStrat, zijn nochtans redelijk positief, terwijl ze tegelijkertijd wijzen op een redelijk hoog risiconiveau. En zoals altijd het geval is: als de tijden wat moeilijk zijn, gaan de adviezen niet noodzakelijk dezelfde kant op. U ontdekt ze in dit dossier zoals ze op het einde van de maand januari geformuleerd werden.

[…]

Gerechtvaardigde nervositeit

“Een andere factor die de volatiliteit heeft versneld”, aldus Charles de Saligny van Wealtheon, “is het feit dat de centrale banken enorm veel geld geïnjecteerd hebben; daarom zijn de kapitaalbewegingen tussen de activaklassen en de landen steeds volumineuzer. Naast deze technische factoren zijn er ook meer fundamentele elementen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kennen de indicatoren van de industriële productie sinds enkele maanden een daling. We hadden het al vaak over China, maar er is ook het geval van Saoedi-Arabië. Daarnaast zijn er indicatoren die redelijk positief zijn, zoals het Amerikaanse vastgoed of de werkloosheid in de VS en in Europa. In de context van een zeer zwakke groei leidt dat allemaal tot die nervositeit, met breaking news en commentaren na goede en minder goede weken. Daardoor is de onzekerheid uiteindelijk redelijk globaal.”

[…]

Nog steeds aandelen

“Wij staan matig positief tegenover aandelen”, aldus Charles de Saligny van Wealtheon. Wij hebben daarentegen een overweging van 50% op de Amerikaanse markt met een dollar die de pariteit zou kunnen benaderen, een overweging van 30% op Europa, een lichte overweging op Japan en vervolgens op de beursgenoteerde vastgoedmarkt. Op sectoraal vlak zijn we zeer selectief en sluiten we alles uit wat te maken heeft met energie en basisgrondstoffen, evenals de groeilanden. We concentreren ons op sectoren zoals duurzame consumptie, niet-duurzame consumptie en de farmacie. Men mag niet vergeten dat 70% van de groei gegenereerd wordt door privéconsumptie.”

[…]


Macro-economie

  Neem contact op

  terug

Meer uit deze categorie