Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

De vijf favoriete aandelen van Victor Zwart

21 mei 2012, De Standaard

Dagelijks probeert men de risico’s van het leven te reduceren tot een niveau dat acceptabel is. Tegelijk tracht men te profiteren van de kansen die het leven biedt. Ditzelfde geldt voor vermogensbeheerders. Het effect van een forse beursdaling dient zoveel mogelijk te worden beperkt en van een periode met stijgende koersen dient te worden geprofiteerd.

Dit klinkt eenvoudig maar blijkt voor veel beleggers, die hun vermogen in beheer hebben gegeven, in werkelijkheid niet uit te komen. De behaalde resultaten over de afgelopen 10 of, meer recent, 5 jaar spreken helaas vaak boekdelen.

Waarom werden er geen betere beleggingsresultaten behaald? De meeste beleggingsinstellingen en (private) banken hebben toch eersteklas analisten? Dit laatste is zeker correct. Echter bij het beheer van vermogens gaat het er niet uitsluitend om of je het beste aandeel kunt vinden. Ook het signaleren van een sterker/zwakker economisch momentum is niet voldoende. Waar het werkelijk om draait, is wat de beheerders doen met deze informatie; welke beslissingen worden er genomen.

Door de analisten en de leden van het beleggingscomité van Wealtheon wordt iedere week geëvalueerd hoe de economie van de verschillende regio’s in de wereld evolueren. Gebaseerd op een ‘anticyclische’ benadering wordt een verandering van de economische groei al in een vroeg staduim gesignaleerd. Hetzelfde geldt voor de sectoren omdat, afhankelijk van de groeiverwachting, beleggers bepaalde sectoren prefereren boven andere.

De focus van Wealtheon ligt op sectoren die de voorkeur van beleggers genieten in tijden dat economieën groeien of – naar verwachting – op termijn weer zullen aantrekken. Binnen deze sectoren wordt gekozen voor bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet halen uit opkomende markten en landen met een hoge groei. De waardering (k/w) van het aandeel is bij voorkeur lager dan de groei op de lange termijn.

Een anticyclische benadering ligt volgens VICTOR ZWART van Wealtheon aan de basis van succesvol beleggen. En zo komt hij bij erg diverse aandelen als Apple en Fugro terecht.

Fugro

Fugro is een Nederlands onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt en interpreteert over het aardoppervlak en de bodem. Het bedrijf adviseert wereldwijd ten behoeve van de olie- en gasindustrie en bij de bouw van grote constructies zoals platforms. De omzet steeg vorig jaar met 10 procent. Het management is optimistisch over de vooruitzichten voor de olie- en gasindustrie, mede dankzij de stabiele olieprijs en de verwachting dat de wereldwijde olie- en gasindustrie in 2012 rond 600 miljard dollar zal investeren om de toenemende vraag naar energie op te vangen.

Wells Fargo

Wells Fargo is de grootste hypotheekverstrekker in de VS. Het bedrijf boekte een recordwinst in 2011. Tijdens de crisis in 2008 nam Wells Fargo de bank Wachovia over, waarmee het distributienet aanzienlijk werd versterkt. De bank opereert door die overname in 39 van de 50 staten in de VS. Over het eerste kwartaal waren de resultaten boven verwachting. Vooral de hypotheeksector droeg flink bij. De nettowinst steeg met ruim 13 procent, wat de reputatie van Wells Fargo als stabiele groeier onderschrijft. Het rendement op eigen vermogen bedraagt 12 procent, wat veel banken niet halen.

Apple

Met een marktkapitalisatie van ruim 525 miljard dollar is de elektronicagroep Apple een mastodont. De innovatieve producten zoals iPod, iPhone en iPad zijn een wereldwijd succes. Sommige analisten twijfelen eraan of Apple in staat zal zijn met nieuwe innovatieve producten te blijven komen. Vooralsnog zitten er voldoende producten in de pijplijn. Het bedrijf kent een lage waardering en een hoge groei. De kaspositie van ruim 100 miljard dollar wordt nu voor een dividend aangewend. Wij zien de koers van het aandeel nog opveren tot 700 dollar.

DSM

Het Nederlandse DSM produceert hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. Met vestigingen op alle continenten behoort het bedrijf tot de wereldtop. De divisie die vitamines, enzymen en voedingssupplementen maakt, heeft nog geen last van de verslechterde economie. De winstgevendheid van de voedingsmiddelendivisie blijft op peil.

Met een geschatte winststijging van 13 procent voor 2013, een koers-winstverhouding van 10 en een brutodividendrendement van ruim 3,5 procent blijft DSM aantrekkelijk geprijsd.

Qualcomm

Het Amerikaanse Qualcomm is met zijn eigen CDMA-technologie (Code Division Multiple Access) wereldwijd marktleider in mobiele communicatie. Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt digitale, draadloze telecomproducten en -diensten. De recentste cijfers van eind maart toonden een stijging van de omzet met 28 procent en een recordwinst van ruim 2 miljard dollar. Voor 2012 wordt een omzet van 19,5 miljard dollar verwacht, dankzij de enorme groei van 'smartphones' bij Qualcomms belangrijkste afnemers Apple en Samsung.


Beleggingscategorieën


  terug

Meer uit deze categorie