Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Vooruitzichten aandelenmarkt ‘vrij gunstig’

18 januari 2012, Eindhovens Dagblad

Geschreven door Hans Vermeeren

De Griekse schuldencrisis en de daaropvolgende eurocrisis zullen flinke sporen achterlaten in de aandelenhandel dit jaar, verwacht vermogensbeheerder Wealtheon. Toch zijn de omstandigheden en vooruitzichten gematigd positief.

De vooruitzichten op de aandelenmarkt voor dit jaar zijn gematigd positief, concludeert de Eindhovense vermogensbeheerder Wealtheon. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten volgens Wealtheon zelfs gunstig te noemen, blijkt uit het jongste kwartaalbericht van de vermogensbeheerder. Dat komt met name doordat opkomende landen en de economieën in Latijns-Amerika en de Pacific kansrijk zijn en mogelijkheden hebben voor een stevige economische groei. Daarnaast vertoont de economie van de Verenigde Staten volgens Wealtheon duidelijke tekenen van herstel: de huizenmarkt ontwikkelt zich positief, het aantal bedrijfsinvesteringen neemt toe en het consumentenvertrouwen in de VS is stijgende.

Over de Europese economie oordeelt de vermogensbeheerder uitermate negatief. De problemen rond de Griekse schuldencrisis en de Eurocrisis die vervolgens ontstaan is, zijn volgens Wealtheon geheel en al te wijten aan de handelwijze van de Europese politici.

Hun besluiteloosheid, de neiging om zich te verschuilen achter nationale belangen n de halve beloften en vage toezeggingen van de afgelopen maanden hebben er volgens portfoliomanager Martien Verleg van Wealtheon toe geleid dat inmiddels sprake is van ‘een buitengewoon zware crisis’ en van ‘een ramp’.

Wealtheon zal de komende tijd daarom de focus in de aandelenportefeuilles van zijn klanten vooral leggen op opkomende economieën en de VS.

Opmerkelijk in de driemaandelijkse terugblik van Wealtheon is de constatering dat de Europese bedrijven er over het algemeen niettemin redelijk goed voorstaan. Sinds de crisis van 2008 heeft het bedrijfsleven flink gesneden in de kosten. Als gevolg daarvan is de winstgevendheid van het bedrijfsleven sterk verbeterd. Ondanks de moeilijke huidige economische omstandigheden in Europa blijft de winstgevendheid de komende tijd daarom vermoedelijk wel op peil, verwacht Verleg.

Het Eindhovense bedrijf richt zich op klanten met een beleggingsportefeuille van minimaal een miljoen euro. Wealtheon heeft vestigingen in Eindhoven en Brussel en belegt zowel voor particulieren, bedrijven als pensioenfondsen.


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie