Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Vreemde munten: 4 vluchtroutes voor uw geld uit de euro

16 juni 2012, Netto - De Tijd

Wie vreest voor een escalatie van de eurocrisis, kan maar beter een deel van zijn spaarcenten buiten de euro houden. Maar pas op : niet alle vluchtroutes zijn even veilig.

Geschreven door P. Van Maldegem

Dit weekend zijn alle ogen gericht op Griekenland. Brokkelen met de Griekse verkiezingen de fundamenten van de eurozone verder af en dreigt een ineenstorting? Analisten geloven niet in een armageddon, maar raden beleggers toch aan om een deel van de portefeuille te diversifiëren buiten euroland.

'Wie echt bang is, moet iets ondernemen', stelt Werner Wuyts van Dierickx Leys. 'Als je vreest dat het gaat regenen, neem dan een paraplu mee. Regent het niet? Dan heb je de paraplu voor niets gedragen. Maar dat is nog altijd veel beter dan kletsnat worden omdat het regent en je geen paraplu bij hebt.' Maar hoe gemakkelijk is het om uw centen weg te halen uit de euro? We zetten vier mogelijkheden op een rij.

1. Vreemde munten

Open een termijnrekening in een vreemde munt, dat is de meest voor de hand liggende manier. Dat kan bij de meeste banken al met een looptijd vanaf zeven dagen. Het minimumbedrag verschilt soms wel. Bij BNP Paribas Fortis kan het bijvoorbeeld vanaf een tegenwaarde van 2.500 euro, bij KBC hangt het minimumbedrag af van de munt waarvoor u kiest.

De meeste analisten schuiven de Scandinavische munten naar voren. Zowel Noorwegen als Zweden oogt in een wereld van grote overheidsschulden fundamenteel gezond. De munten vormen dan ook een goede diversificatie voor de portefeuille. Al waarschuwt Jan Bronselaer, hoofdeconoom van Delta Lloyd, voor een blind vertrouwen in deze munten. 'Vergeet niet dat Scandinavische landen een groot deel van hun export in Europa realiseren. Een uitdeining van de eurocrisis kan dus ook gevolgen hebben voor deze landen', zegt hij.

Beleggers mogen ook niet vergeten dat wisselkoersen fors kunnen schommelen. 'De koersschommelingen van de Noorse kroon zijn bijna even groot zijn als die van aandelen. De vergoeding die u voor dat risico krijgt, ligt op lange termijn wel lager dan bij aandelen', zegt Werner Wuyts.

Geven de traditionele vluchtmunten, zoals de Amerikaanse dollar of de Zwitserse frank, een betere indekking tegen een escalatie van de eurocrisis? 'De dollar kan op korte termijn zeker zijn functie van vluchthaven opnemen. Maar op lange termijn oogt het plaatje veel minder goed. Niet alleen kampen de VS met een berg overheidschulden, bovendien krijgen ook zij het bij een escalatie in Europa moeilijk om overeind te blijven', meent Jan Bronselaer. Bijkomend probleem: de rentevergoeding voor deze beide munten is bedroevend laag. Bij de Zwitserse frank is er, afhankelijk van de looptijd, zelfs sprake van een negatieve rente.

Een bijkomend gevaar van de deviezenrekeningen is dat u die afsluit bij een bank. 'Als je dan toch uitgaat van een ineenstorting van de eurozone, dan zijn de belangrijkste slachtoffers de banken. Het is maar de vraag of je centen dan zo veilig zijn', zegt Werner Wuyts. De analist verwijst naar het feit dat deviezenrekeningen in niet-Europese munten niet onder de depositogarantie van 100.000 euro vallen. Met de Noorse of de Zweedse kroon hebt u dus wel recht op de depositogarantie, met de Amerikaanse dollar of de Japanse yen niet.

2. Niet-Europese aandelen

Binnen de aandelenportefeuilles is de vlucht uit Europese aandelen al een tijd aan de gang. Niet zozeer vanwege de wisselkoers, maar vooral omdat de economische vooruitzichten in de eurozone slechter zijn dan in de VS. De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet zette die keuze de voorbije week nog kracht bij. 'We verhogen de gewichten van Amerikaanse aandelen, gezien ons optimisme over de Amerikaanse dollar, de Amerikaanse economie en de bedrijfswinsten', luidde het bij het beurshuis.

Ook de Brusselse vermogensbeheerder Wealtheon Group mijdt Europese aandelen. 'Zowat 75 procent van onze aandelenportefeuille zit buiten de eurozone. Wij zetten vooral in op aandelen die wereldwijd actief zijn', zegt CEO Victor Zwart.

Werner Wuyts meent dat beleggers niet zozeer buiten de euro moeten gaan om hun portefeuille te beschermen tegen de eurocrisis: 'De plantageholding Sipef is een goed voorbeeld van een bedrijf dat niet kwetsbaar is bij een ineenstorting van de euro. Het bedrijf heeft in België wel een gebouw en wat centen op een bankrekening, maar het gros van de activa zit toch in de gronden van Papoea-Nieuw-Guinea.' Aandelen moet u dus geval per geval bekijken. Een Duits bedrijf met veel activiteiten in Zuid-Europa kan bijvoorbeeld veel gevaarlijker zijn dan een Grieks bedrijf dat vooral actief is in Duitsland.

Ook Rik D'Hoest van Delta Lloyd waarschuwt dat het bedrijf zelf veel belangrijker is dan de markt waarop het noteert. 'Banken en verzekeraars zijn bijvoorbeeld heel kwetsbaar, dus die mijden we. Onze voorkeur gaat naar bedrijven die de focus leggen op consumptie en op ontluikende landen. Aandelen zoals de Franse luxegroep LVMH en de Italiaanse brillenproducten Luxottica zijn goede voorbeelden', voegt hij eraan toe.

3. Goud

Wie zich wil beschermen tegen de ineenstorting van de euro, komt automatisch bij goud terecht. Nochtans zit de goudprijs sinds september vorig jaar in een licht dalende trend. Volgens beursgoeroe Marc Faber is de bodem bereikt. 'Goud is interessant omdat overheden non-stop geld blijven bijdrukken', zegt hij. Matthias Vandezande van Weghsteen & Drieghe voegt daaraan toe dat de aantrekkingskracht van goud altijd groot is in tijden van negatieve reële rente.

Wie de geschiedenis van de goudprijs bekijkt, merkt dat het edelmetaal piekt in tijden van angst. Toen ratingbureau Standard & Poor's het vorige zomer aandurfde om de AAA-rating van de VS af te nemen, bereikte de goudprijs een hoogtepunt.

Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen. Ofwel kiest u voor een papieren belegging in de vorm van een goudtracker of goudmijnaandelen. Ofwel kiest u voor de aankoop van fysiek goud, zoals staven en munten. Wie zich wil wapenen tegen doemscenario's, geeft best de voorkeur aan fysiek goud. Maar pas op: ook de goudprijs kent grote schommelingen en kan dus snel de dieperik ingaan. Gebruik goud dus hoogstens als een soort verzekering van de portefeuille, en beperk het gewicht in de portefeuille.

4. Kunst, oldtimers en andere tastbare beleggingen

Het succes van tastbare activa zoals kunst en oldtimers bewijst dat het vertrouwen in papieren geld is afgebrokkeld. De vraag is exponentieel toegenomen, net als de prijzen. In het voorbije decennium werd kunst als activaklasse jaarlijks gemiddeld 10,9 procent duurder.

In een rapport berekende Boston Consulting Group vorige week dat de markt van luxegoederen, kunst, snelle wagens en dure juwelen goed is voor 1.400 miljard dollar per jaar. De groei wordt jaarlijks op 7 procent geschat. 'De onzekerheden van de financiële markten zijn absoluut niet aanwezig in deze activaklassen', schrijft de groep.

Beleggen in deze activa is geen eenvoudige bezigheid. 'Wie een oldtimer of een duur schilderij heeft, krijgt hierdoor wel wat rust. Maar wat is het uiteindelijke rendement als u opnieuw wilt verkopen? Zeker na de hausse van de voorbije jaren is dat nog maar de vraag', zegt Victor Zwart. Daarom schakelen velen professionele hulp in om op zoek te gaan naar kunst met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een zekere liquiditeit. Vergeet ook niet dat u die dure spullen best kunt verzekeren. Ook dat verhoogt het kostenplaatje.

Vluchtroute

Een veilige vluchtroute die uw centen tegen een armageddon in euroland kan beschermen ... bestaat dus eigenlijk niet. 'Misschien een huizenhoog cliché, maar spreiding is zowat het enige advies dat altijd en overal overeind blijft', zegt een beursexpert. Een paraplu meenemen is een goede zaak, maar paniekvluchten zijn uit den boze. 'De nacht is het donkerst net voor de dageraad. Wie vandaag uit eurogerelateerde beleggingen stapt, betaalt een grote premie. Want in alle waarderingen zitten extreme doemscenario's verdisconteerd', meent Luk Van Heden, strateeg van KBC.

De meeste analisten sluiten een ongecontroleerd uiteenvallen van de eurozone bovendien uit. 'Griekenland in de eurozone houden is voor Duitsland nog altijd veel goedkoper dan een Grexit. Dat weten de Grieken ook', vervolgt Van Heden. Ook beurshuis Pictet meent dat 'Europese beleidsmakers niet op hun handen gaan zitten'. Volgens sommigen kan dit op korte termijn zelfs een licht herstel van de euro betekenen, al blijft de trend op langere termijn dalend.

In paniek wegvluchten uit de euro is uit den boze. Om de zaken in perspectief te zien, kan het ook geen kwaad om de evolutie van de euro sinds 1999 te bekijken. 'Ondanks al het slechte nieuws is de euro nog ver weg van zijn historische dieptepunt van 0,82 in Amerikaanse dollar. Stel dat een marsmannetje de voorbije twee jaar alle onheilsberichten over de euro had gelezen. Hij zou niet kunnen geloven dat de euro nog zo ver verwijderd is van zijn dieptepunt', zegt Wuyts. Of hoe de euro eigenlijk beter standhoudt dan we op het eerste gezicht vermoeden.


Beleggingscategorieën


  terug

Meer uit deze categorie