Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Wat betekent Syrië voor u als belegger?

1 september 2013, Column

Net wanneer uw aandelen weer mooi begonnen te herstellen van hun dip in mei/juni van dit jaar, werd de wereld opgeschrikt door onrustbarende berichten over het gebruik van chemische wapens in Syrië. De opgaande beurstrend van de afgelopen twee maanden werd hierdoor gestuit. Is het nu hoog tijd om uw aandelen van de hand te doen of dient u zich juist klaar te maken om aandelen bij te kopen?

Beleggen is een zeer subjectieve activiteit. Een voorbeeld: op het moment dat belegger X het aandeel Apple met een koers van USD 700,- overgewaardeerd vindt en daarom verkoopt, koopt belegger Y ditzelfde aandeel in de veronderstelling dat er nog opwaarts potentieel is. De waardering, winstontwikkeling, analistenoordelen of berichtgeving in de media zijn elementen die een rol kunnen spelen bij beleggingsbeslissingen.

Korte termijn

Deze elementen veranderen normaliter niet van de ene op de andere dag. Maar de verwachting die beleggers hebben over de vooruitzichten van een beursgenoteerde onderneming, kan daarentegen wel snel omslaan. Aandelenkoersen worden nu eenmaal fors beïnvloed door de 'waan van de dag'. Deze waan, ofwel het korte termijn sentiment, kan meerdere malen per dag omslaan van positief naar negatief en omgekeerd. Zoals ik al in eerdere columns aanhaalde, spelen de media (televisie, internet) hierbij een cruciale rol.

Social media

Vroeger las u bedrijfsnieuws in de krant. Indien u goede connecties had, werd u mogelijk op de hoogte gehouden door uw bankier of handelaar op de beursvloer. Door de diverse televisiezenders (Bloomberg TV, CNBC) komt 'breaking' nieuws vandaag zeer snel door. Echter, het zijn deze zenders die bepalen welk nieuws u te zien krijgt. Als gevolg van de enorme opkomst van ' social media' zoals Facebook, LinkedIn en Twitter wordt nieuws nog veel sneller verspreid, met als grote nieuwigheid dat het niet langer de redactie van een nieuwszender is die bepaalt wat u te zien krijgt maar de eindgebruiker: u dus!

Volatiel

Dat dit een goede ontwikkeling is, betekent niet dat het hierdoor makkelijk is geworden. Omdat iedereen razendsnel te horen krijgt of hoe bijvoorbeeld de kwartaalcijfers van een bedrijf uitvallen, wordt er ook door grote groepen van beleggers gereageerd. En dit heeft ertoe geleid dat de uitslagen van koersen zeer groot
kunnen zijn. U moet dus een duidelijke visie en strategie hebben om hier doorheen te kijken.

Lange termijn

Is het nu hoog tijd om uw aandelen van de hand te doen of dient u zich juist klaar te maken om aandelen bij te kopen? Hiervoor is het aan te bevelen om naar de ontwikkeling van de economieën te kijken. Want beurzen reageren dagelijks op het laatste nieuws, echter, op de lange termijn zullen beurzen alleen stijgen als daar economische grond voor is. Indien de economische groei van een regio begint aan te trekken, zal de winstbasis voor het bedrijfsleven geleidelijk aan kunnen toenemen. Dit zien beleggers graag dus zijn deze bereid om een steeds hogere koers per aandeel te betalen, met stijgende beurzen tot gevolg. En vice versa.

Koopwaardig

De Verenigde Staten kennen nog steeds een economisch herstel. Hoewel deze nog matig is, zijn er momenteel voldoende indicatoren op basis waarvan we kunnen aannemen dat de grootste economie ter wereld betere tijden tegemoet gaat. De economische gezondheid van de diverse euro- lidstaten loopt sterk uiteen, en met een gemiddelde werkloosheid van ruim 12% laat deze nog veel te wensen over. Het is dus nog te vroeg om te stellen dat het goed gaat met de Eurozone maar ik durf wel te stellen dat het 'minder slecht' gaat. De Aziatische landen, China en India zijn momenteel onder beleggers minder in trek omdat de economische groei - hoewel in veel landen nog op een bovengemiddeld niveau - enigszins afzwakt en de inflatie (en de korte rente) oploopt. Ook kennen diverse landen aldaar een tekort op de lopende rekening hetgeen geen positief signaal is. Desalniettemin zullen ook deze landen te zijner tijd weer aan de beurt komen maar door het verhoogde risico dat deze (opkomende) landen kennen, kiezen beleggers momenteel liever voor het rustige Westen. En Japan, want ook lijkt de basis voor (enigszins) betere tijden gelegd. Ik raad u aan om uw aandelen dus niet te verkopen, ondanks de onrust die we mogelijk nog zullen zien als gevolg van de Syrische kwestie. Sterker, komt er een behoorlijke beursdip dan kunt u hiervan juist profiteren door aandelen bij te kopen. Want zolang de economieën blijven herstellen, zullen de beurzen ook weer kunnen herstellen.


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie