Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Wealtheon richt vizier nu ook op betere middenklasse

6 februari 2014, De Tijd

Geschreven door Christophe De Rijcke

De oorsprong van Wealtheon ligt bij het in 1971 door Peter Zwart opgerichte GIM Algemeen Vermogensbeheer. De oprichting van een vermogensbeheerder zonder enige band met een bank was in die tijd pionierswerk, vertelt zoon Victor Zwart en de huidige CEO van Wealtheon. Vader en zoon richtten Wealtheon op in 2005 nadat een niet-concurrentiebeding was afgelopen. Dat beding vloeide voort uit de verkoop in 1999 van GIM aan Insinger de Beaufort (nu onderdeel van BNP Paribas).

Na acht jaar timmeren aan de weg - waarvan 1,5 jaar werken aan een FSMA-licentie - heeft Wealtheon een slordige 350 miljoen euro onder beheer. 'Jaarlijks groeien we met zo'n 30 à 50 miljoen euro.' In de Ukkelse hoofdzetel werken een tiental mensen, van wie zes drie functies combineren: analist, beheerder en klantenrelaties. 'Zo zal niemand in een gesprek met de klant door de mand vallen.' Er is ook een bijkantoor in Eindhoven. 'We bekijken of we nog kunnen uitbreiden in het buitenland', zegt Victor Zwart, die sinds zijn zesde in België woont zonder zijn Nederlandse accent kwijt te raken.

Een uitbreiding komt er ook in het type cliënteel. Richtte Wealtheon zich eerst tot roerende vermogens vanaf 1 miljoen euro, dan breidt de radius nu uit tot portefeuilles vanaf 250.000 euro. Wealtheon werkt voor die klanten samen met de onlinehandelssites van Keytrade Bank en Binck. 'Alleen zo kunnen we de beheerskosten beperken tot 0,75 procent per jaar. Inclusief prestatievergoedingen, betaalt de klant gemiddeld 1 procent per jaar aan kosten', zegt Victor Zwart.

In ruil voor die kosten beheert Wealtheon een portefeuille van een tiental aandelen- en obligatietrackers. De samenstelling hangt af van het gekozen risicoprofiel. De doelstelling is dubbel. 'Vooreerst willen we grote verliezen vermijden. Komen we in economisch onweer, dan kunnen we aandelenposities substantieel afbouwen. In het rampjaar 2008 konden we daardoor het verlies op wereldwijde aandelenportefeuilles voor de klanten beperken tot 13 procent, tegen 39 procent voor de markt.'

Een tweede ambitie voor Victor Zwart is de markt te kloppen. Dat vindt hij een onderdeel van de toegevoegde waarde van een beheerder. 'Vorig jaar was het spannend tot op de allerlaatste dag. Maar uiteindelijk presteerden we een half procentpunt beter dan de markt.'


Over Wealtheon


  terug

Meer uit deze categorie