Rendement berekenen

Wat is het rendement op uw vermogen?

Bereken rendement

Kwartaalbericht

Ontvang de actuele beleggingsvisie

Schrijf in

Wegwezen in mei...

22 juli 2014, VEB.net

Geschreven door Victor Zwart, CEO van Wealtheon

De belegger die al wat langer actief is op de aandelenbeurzen, zal het quasi-advies ‘Sell in May and go away, but do remember to buy back in September' ieder voorjaar weer de revue zien passeren. Want in de zomermaanden sluimert immers het gevaar van sterk dalende beurzen. De vraag is of er een kern van waarheid zit in deze beurswijsheid.

Diverse economen hebben al geprobeerd een patroon te vinden in de volatiliteit van beurzen gedurende de zomermaanden. Onder hen waren er die promoveerden op dit adagium.

Niet geheel verrassend is het ontbreken van de conclusie dat beurzen gedurende de zomermaanden vaker dalen dan niet. Gelukkig maar. Als beleggen zo eenvoudig was, dat beursbewegingen zich in steeds herhalende patronen lieten omkaderen dan zou beleggen een stuk saaier zijn dan het in realiteit is.

Een ding is zeker, in de zomerperiode zijn minder beleggers actief waardoor de beursomzetten simpelweg beneden hun gemiddelde liggen. Hieruit volgt dat er minder beleggers nodig zijn om een aandelenkoers - of een hele beursindex - zodanig te beïnvloeden dat de koersuitslagen bovengemiddeld hoog zijn.

De ene zomer is de andere niet. Zo is het ook met het beursklimaat. Wanneer we een economische groei van 4 procent zouden hebben en de (verwachte) bedrijfswinsten kwartaal op kwartaal aantrekkelijk zouden groeien, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de aandelenkoersen gedurende de zomermaanden meer dan prettig zouden stijgen.

Kijken we naar het huidige beursklimaat waarin de eurozone (hopelijk) herstellende is van een crisis gevolgd door een recessie, met dien verstande dat dit herstel vooralsnog langzaam en matig is, dan kunnen we eenvoudig aannemen dat beleggers zich momenteel voorzichtig zullen opstellen om hun koerswinsten van 2013, en mogelijk 2014, niet te zien verdampen.

Zodra het nieuws even tegenvalt, zal er worden besloten om gedurende de dagen erna tijdelijk winst te nemen. Dit is in feite het patroon dat we ook in de laatste weken weer terugzien op de Europese beurzen.

Kortom, ook in de zomer blijven beurzen bewegen op basis van het optimisme onder beleggers, alleen kunnen de koersuitslagen gemiddeld wat groter uitvallen. Niet direct iets om je dus direct zorgen over te maken. Heb je cash in de portefeuille, kijk dan uit naar mooie koopkansen.


Macro-economie


  terug

Meer uit deze categorie